7. september 2009

Jag längtar till fredan, precis som du

Jeg liker å innbille meg at jeg er som deg:


Jeg liker retrojakker fra Hummel og Adidas. Jeg er skeptisk til menn med fargede brilleglass. Jeg er påpasselig med å sjekke "R" og "L" på høretelefonene, ellers låter det rart. Jeg blir flau av fjortiser på trikken som må prate om orgasmer, som må sprette brett med p-piller klokka 12, fordi de har blitt fortalt at de skal tas til faste tidspunkt. Jeg blir flau av fjortiser i alle aldre, jeg er sjeleglad for at jeg ikke kjenner de som må prate så innmari høyt på trikken, så glad for at jeg slipper å forholde meg til de. Jeg synes fortsatt det er uvant å skrive 2009. Jeg har nesten fire og et halvt tusen på BSU-kontoen min(!). Jeg synes det er deilig å snu hodeputa slik at jeg kjenner det kalde trekket mot ansiktet. Jeg havner alltid ved idioter på konserter, idiotkjerringer som skal danse og dulte borti meg selv om det er Minor Majority som står på scena. Jeg bruker aldri den høyre shift-tasten selv om den er tre ganger så stor som den venstre. Noen ganger lager jeg meg dilemma, som at jeg enten må ligge med Sandra Lyng Haugen eller Tone Damlie Aaberge - for å unngå at jorden skal gå under, eller noe. Eller hvis en mann satte en pistol mot tinningen min og tvang meg, da måtte jeg jo tatt en valg, sant? (Har du ikke tenkt noe lignende så tror jeg du ljuger). Bortsett fra disse primale tankene er jeg en real fyr: jeg har ikke samvittighet til å la bagen stå i setet ved siden av meg når jeg merker at det begynner å fylle seg opp på trikken. Jeg tilbyr alltid naboen en tyggis om jeg har, uavhengig om jeg kjenner de fra før. I sportsverdenen tar jeg ofte parti med underdogen, og i bøker og film får jeg sympati med de snublende heltene, som Kim Karlsen og Ask Burlefot.

Men mest av alt:
Jag längtar till fredan, precis som du!

Det hender jeg har vært ute i Oslos gater, utenfor sentrum, på fredag- og lørdagskvelder. Kikket opp på gamle bygårder, mot det vinduet hvor det lyser sterkest og bråker mest. Det må være hundrevis av vorspiel rundt om i byen. Av og til møter jeg noen av disse tusen festdeltakerne, gjerne guttegjenger på tre eller fire. Bærende på tunge plastposer med øl som borer seg inn i hendene og lager hvite merker, toppet av potetgull og kanskje en Grandiosa. Den ene av de prater kanskje i mobilen og spør verten om hva som står på ringeklokka, og om han gidder å skru på ovnen på 225C ("kommer rett fra trening og er jævla sultne...")

Jeg vet ikke riktig hvordan jenter lader opp til fest, men jeg tipper at noen av disse gutta har gjort noe lignende:
Trykka ut ei grønn flaske med brunt innhold fra pappen med seks hull. Tatt den med inn i dusjen, mens man synger på en BigBang-låt. Kommer på at han har glemt å skifte laken på senga. Gjør seg ferdig i dusjen, skifter på senga i boxeren - er det ikke slik som med billettkontroller, at man aldri vet når det skjer, og plutselig er man på et tomannsnachspiel i sin egen leilighet. Tilbake på badet legger man gjerne på litt ekstra hårvoks, og mye ekstra after shave. Åpner en ekstra knapp i skjorta, og bruker sko som er er litt blankere og litt spissere enn de man bruker til daglig. Man tar et siste barskt blikk i speilet, litt skyggeboksing, og man er klar...

Jeg vet som sagt ikke hvordan jenter forbereder seg, men det har hendt jeg har observert de på vorspiel. Tidlig på kvelden holder gjerne guttene og jentene seg på hver sin banehalvdel. I leiren til gutta prates det om det utrolig målet som en eller annen Arsenalneger scorte tidligere på dagen. På andre siden sitter jentene og prater høflig og skryter av hverandres pannelugger, og spør om juggelet som dingler rundt halsen er kjøpt hos H&M eller BikBok. På midtstreken sitter jeg, og har hverken sett dagens mål eller klarer å vise særlig interesse for pannelugger.

Og noen ganger når jeg er på fest/og er den som drikker mest

kan det hende jeg drister meg til å komme i prat med en av spillerne fra det gjestende laget. Kanskje komme i prat om musikk, en artist vi liker. Jeg kan spørre etter favorittalbumet hennes (bare for å få bekreftet at det stemmer overens med mitt). Hun svarer at hun er mest glad i samlealbumet, og jeg gråter inni meg og angrer på at jeg spurte.
I mellomtida blir jeg stille, hører på musikken som spilles av fra et Mikke Mus-anlegg. Låtene som er populære i ei uke av gangen, og som minner meg om spinningsaler, svette og dårlig ventilasjon. Jeg lengter hjem til høytalerne mine som fyller hele rommet med toner som jeg har lasta ned fra himmelen. Stereoen som klarer å fange opp pipinga i neseborene til Odd Børretzen, lyden av notearkene til Pål Angelskår som går i gulvet, og trommene til Moonspell under Opium, som minner om spikerpistoler i flerskuddsmodus.


What you got back home to play your little cookies on? Come with uncle and hear all proper. Hear angel trumpets and devil trombones. You are invited!

Gutta spiser potetgull om kapp. Jentene prater spansk (vet ikke riktig hva de prater om, men det skal være kodet. Mulig de prater om han yoga-læreren som overtalte de til det meste på en språkreise i 2001.) Jeg og kompisene mine prater også ganske bra engelsk, men har ikke noe behov for å briefe med det på fest der alle forstår morsmålet. Jentene blitzer hverandre, med stor trutmunn og tilgjort stil. Gutta observerer og har også fått med seg triksene. De har også smuglest Det Nye og KK. "Blås forsiktig når du tas bilde av og du vil se ut som en ekte pornostjerne". Eller: "Bruk et oversized belte for å skjule din midje". Eller: "Få en mindre rumpe, bruk bukser med store baklommer". Gutta rødmer litt når alt dette ble for påtatt, men det funker.


En boxer fra Björn Borg kommer til syne når en av gutta bøyer seg etter en pils. En tatovering i korsryggen til ei dansende jente vises og alt registereres. Jeg, som sitter på midtstreken kan ikke annet enn å tenke at disse japanske mønstrene, som var in en sommer for fem år siden kanskje ikke er så praktiske når jentene blir gravide noen sesonger senere, og man ikke kan få bedøvelse i forbindelse med fødsel. Ikke er det så unikt heller, når hele vennegjengen har et lignende motiv - men så er kanskje denne bloggeren i ferd med å bli en gammel grinebiter.
Jeg tror gutter og jenter har ulike mål for slike kvelder. Jeg har skjønt det som om gutter er ute etter noe ekstra, noe å fortelle i fotballgarderoba på mandag. Om jenta som la begge føttene på nakken, eller om hun som ble så ivrig at hun rev ned plakatene over senga, eller...hva vet jeg.
Hva jenter er ute etter aner jeg ikke. Men jeg tror de er ute etter å le. Ute etter gutten som får de til å le så de får vondt i magemusklene. Ellers aner jeg et mønster i at gutter over 185cm har draget. Slik at jentene må stå på tå; løfte den ene foten når de skal kysse. Jeg tror de er ute etter kraftige overarmer som ikke gir etter selv om de presser neglene i dem. Jeg tror de skal ha tradisjonelle norske navn, som Espen, Marius, Asbjørn, Petter og Sigurd. Og så mange studiepoeng som mulig innenfor ingeniørfag - såpass har jeg skjønt.
I vorspielets andre omgang kan det komme til nye innslag. Selvsikre jenter, som gjerne er et par år eldre enn sine venninner. Et par år eldre og erfarne nok til å vite at gutta gir faen i pannelugger, hvilke merke som er på handvesker og om skoene matcher tannbørsten. Disse jentene har skjønt at så lenge buksene er trange nok på de strategiske stedene og så lenge utringingen er drøy nok så vil gutta stå i kø om å få spandere den siste drinken klokka 0155.

Noen ganger får jeg nok. Drar hjem til mitt uten å ta farvel til vennene mine. Jeg er usikker på om det utgjør noen forskjell, men uansett: om du skulle være av den bekymrende typen så kan jeg forsikre deg om at jeg er på tur hjem. Gående midt i gata, balanserende på den gule stripa, mens jeg blar gjennom 5427 låter på iPoden min på jakt etter den ene låten som beskriver hva jeg føler.
 


Den siste trikken er gått. I sentrum er gutta i gang med sin muntlige eksamen i faget om å få med seg ei jente hjem...

1 kommentar:

  1. ahhh! dette er jeg så fan av! <3 knips knips og terningkast 6.

    SvarSlett

Legg igjen en kommentar!